Accions

Protocol d'actes amb component en línia: diferència entre les revisions

De Recursos docents

(Primer esborrany)
 
Cap resum de modificació
 
(8 revisions intermèdies per un altre usuari que no es mostra)
Línia 1: Línia 1:
En aquest protocol hem volgut informar la comunitat universitària del context general de l’organització d'aquest tipus d’activitat, el detalls que cal tenir en compte i el tipus de suport existent.
{{Template:Zoom}}
En aquest protocol hem volgut informar la comunitat universitària del context general de l’organització d'actes amb component en línia, el detalls que cal tenir en compte i el tipus de suport existent. Parlem d’actes de recerca, de docència, de societat,... No hi ha límit però si que cal tenir en compte que cada activitat ha de disposar d'un comitè organitzador identificat (1 - 5 persones) que es responsabilitzi de la seva gestió integral.  


Parlem d’actes de recerca, de docència, de societat,... No hi ha límit.
La UVic-UCC té llicència per utilitzar el complement de Zoom Webinar de fins a 500 participants per organitzar esdeveniments institucionals en format de taula rodona. Zoom Webinar permet obrir actes grans a persones assistents que no tenen identificació, amb possibilitat d’inscripció prèvia i seguiment de participació.


• Cada activitat ha de disposar d'un comitè organitzador identificat (1 - 5 persones).
Consulta la [https://support.zoom.us/hc/es/articles/115005474943 comparació] (en castellà) entre meetings i webinars de Zoom.


La UDUTE pot donar assessorament i formació al llarg de tot el procés.
Si t’interessa utilitzar aquest complement, sol·licita-ho a https://bit.ly/uduteurespon. La UDUTE us pot donar assessorament i formació al llarg de tot el procés.


L’organització d'actes amb component en línia és tot un repte. Per assegurar el bon funcionament de les activitats, cal comptar amb un comitè organitzador (1 – 5 persones) que es responsabilitzi de la seva gestió integral.
=== Escenaris i plantejaments recomanats ===


Escenaris i plantejaments recomanats
==== Activitat d'un col·lectiu acadèmic ja definit (p.e. titulació, centre docent, assignatura) ====


1. Activitat d'un col·lectiu acadèmic ja definit (p.e. titulació, centre docent, assignatura):
* Si ja hi ha aula Moodle d'aquest col·lectiu, es pot organitzar de forma autònoma en aquell espai.
* Alerta. Si hi haurà participació d'alguna persona externa ja identificada, p.e. un ponent, cal definir una reunió Zoom sense autenticació UVic/UMedicina i enviar l'enllaç a la persona interessada.
* Tipus de gestió: Autònom


• Si ja hi ha aula Moodle d'aquest col·lectiu, es pot organitzar de forma autònoma en aquell espai.
==== Activitat d'un col·lectiu emergent UVic (p.e. voluntariat, rugbi, castells) ====


• Alerta. Si hi haurà participació d'alguna persona externa ja identificada, p.e. un ponent, cal definir una reunió Zoom sense autenticació UVic/UMedicina i enviar l'enllaç a la persona interessada.
* Convé definir aquest col·lectiu i establir una aula Moodle Ubiqua / Grup de treball per atendre les seves necessitats.
* Tipus de gestió: Autònom


• Tipus de gestió: Autònom
==== Activitat oberta ====


2. Activitat d'un col·lectiu emergent UVic (p.e. voluntariat, rugbi, castells):
* Una activitat oberta és una activitat amb participació (de públic) de persones que no tenen perfil ni @uvic.cat ni @umedicina.cat
* Generalment, les activitats obertes seran en format Webinar però si es fa en format Meeting serà important disposar d'un amfitrió format per controlar micros, etc. La UVic disposa d’una llicència Zoom Webinar de fins a 1000 participants. Es facilitaran les dades d’accés a l’equip intern per a la programació de la sessió.
* Cal fer un procés d'inscripció a Zoom, per evitar el trolling i poder fer un seguiment adequat.
* És una sessió aïllada amb horari específic, p.e. una xerrada.
* Tipus de gestió: Comitè organitzador per a la programació de la sessió de Zoom (i per a la gestió de l’acte si s’escau: PAS, PDI hàbil). Alternativament, amb tècnic extern (només per a la gestió durant la sessió i la corresponent sessió de prova).


• Convé definir aquest col·lectiu i establir una aula Moodle Ubiqua / Grup de treball per atendre les seves necessitats.
==== Activitat amb inscripció pagada ====
Cal fer un procés d'inscripció a Zoom, per evitar el trolling i poder fer un seguiment adequat.
* Si la inscripció és de pagament caldrà carregar els inscrits a la plataforma Zoom amb el següent format: Fitxer csv (correu electrònic,nom,cognom). Per descarregar-te la plantilla consulta [https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/360036179892-Importing-Webinar-Registrants-Via-CSV l’ajuda de Zoom]. Es recomana que en la pàgina d’inscripció s’informi que un cop formalitzada/pagada la inscripció rebran un correu electrònic automàtic de Zoom amb l'enllaç per accedir-hi.
* Recomanem que aquestes activitats siguin en format webinar (el format meeting no permet importar un fitxer amb els inscrits). La UVic disposa d’una llicència Zoom Webinar de fins a 1000 participants. Es facilitaran les dades d’accés a l’equip intern per a la programació de la sessió.
* Seguir les recomanacions d’Activitat oberta o Activitat complexa, segons correspongui.


• Tipus de gestió: Autònom
==== Activitat complexa (amb diverses sessions concurrents o seqüencials) ====


3. Activitat oberta:
* Convé disposar d'un equip de suport format. Helpdesk. (PAS, PDI hàbil)
* Tipus de gestió: Comitè organitzador per a la programació de la sessió de Zoom (i per a la gestió de l’acte si s’escau: PAS, PDI hàbil). Alternativament, amb tècnic extern (només per a la gestió durant la sessió).


• Una activitat oberta és una activitat amb participació (de públic) de persones que no tenen perfil ni @uvic.cat ni @umedicina.cat
==== Activitat híbrida amb participació externa (amb un grup focal presencial i participació en línia a la vegada) ====


• Generalment, les activitats obertes seran en format Webinar però si es fa en format Meeting serà important disposar d'un amfitrió format per controlar micros, etc. La UVic disposa d’una llicència Zoom Webinar de fins a 1000 participants. Es facilitaran les dades d’accés a l’equip intern per a la programació de la sessió.
* Cal fer un procés d'inscripció a Zoom, per evitar el trolling i poder fer un seguiment adequat.
* Seguir les recomanacions d’Activitat oberta o Activitat complexa segons correspongui.
* Tipus de gestió: Comitè organitzador per a la programació de la sessió de Zoom (i per a la gestió de l’acte si s’escau: PAS, PDI hàbil). Per a la gestió de l’activitat convé contractar un tècnic extern.


• Cal fer un procés d'inscripció a Zoom, per evitar el trolling i poder fer un seguiment adequat.
=== Llista de control ===
 
• És una sessió aïllada amb horari específic, p.e. una xerrada.
 
• Tipus de gestió: Comitè organitzador per a la programació de la sessió de Zoom (i per a la gestió de l’acte si s’escau: PAS, PDI hàbil). Alternativament, amb tècnic extern (només per a la gestió durant la sessió i la corresponent sessió de prova).
 
2
 
4. Activitat amb inscripció pagada:
 
• Cal fer un procés d'inscripció a Zoom, per evitar el trolling i poder fer un seguiment adequat.
 
• Si la inscripció és de pagament caldrà carregar els inscrits a la plataforma Zoom amb el següent format: Fitxer csv (correu electrònic,nom,cognom). Per descarregar-te la plantilla consulta l’ajuda de Zoom. Es recomana que en la pàgina d’inscripció s’informi que un cop formalitzada/pagada la inscripció rebran un correu electrònic automàtic de Zoom amb l'enllaç per accedir-hi.
 
• Recomanem que aquestes activitats siguin en format webinar (el format meeting no permet importar un fitxer amb els inscrits). La UVic disposa d’una llicència Zoom Webinar de fins a 1000 participants. Es facilitaran les dades d’accés a l’equip intern per a la programació de la sessió.
 
• Seguir les recomanacions d’Activitat oberta o Activitat complexa, segons correspongui.
 
5. Activitat complexa (amb diverses sessions concurrents o seqüencials):
 
• Convé disposar d'un equip de suport format. Helpdesk. (PAS, PDI hàbil)
 
• Tipus de gestió: Comitè organitzador per a la programació de la sessió de Zoom (i per a la gestió de l’acte si s’escau: PAS, PDI hàbil). Alternativament, amb tècnic extern (només per a la gestió durant la sessió).
 
6. Activitat híbrida amb participació externa (amb un grup focal presencial i participació en línia a la vegada):
 
• Cal fer un procés d'inscripció a Zoom, per evitar el trolling i poder fer un seguiment adequat.
 
• Seguir les recomanacions d’Activitat oberta o Activitat complexa segons correspongui.
 
• Tipus de gestió: Comitè organitzador per a la programació de la sessió de Zoom (i per a la gestió de l’acte si s’escau: PAS, PDI hàbil). Per a la gestió de l’activitat convé contractar un tècnic extern.
 
3
 
Llista de control
 
Abans de l'activitat


==== Abans de l'activitat ====
Decisions prèvies
Decisions prèvies


Identificar si es vol utilitzar el Zoom Meeting o el Zoom Webinar: consulta la comparativa de Zoom per veure les diferents funcionalitats
* Identificar si es vol utilitzar el Zoom Meeting o el Zoom Webinar: consulta [https://support.zoom.us/hc/es/articles/115005474943 la comparativa de Zoom] per veure les diferents funcionalitats
 
* Esquema detallat de l'activitat (guió de l’acte)
Esquema detallat de l'activitat (guió de l’acte)
* Identificació de l'equip gestor
 
Identificació de l'equip gestor


Logística
Logística


Helpdesk
* Helpdesk
 
* Altres espais online? (Moodle)
Altres espais online? (Moodle)
* Reserva i preparació d'entorn físic (Espais UVic). Horari i disponibilitat
 
* Programació de la sessió Zoom: amb o sense inscripció
Reserva i preparació d'entorn físic (Espais UVic). Horari i disponibilitat
* Diapositives, caretes, logos
 
* Control d'àudio, vídeo, escenografia
Programació de la sessió Zoom: amb o sense inscripció
* Gestió dels drets d'imatge, permís per a la gravació de la sessió
 
* Proves tècniques i assaig de l'activitat. Alerta! En tots els casos, si és la primera vegada, cal fer les proves prèvies oportunes.
Diapositives, caretes, logos
 
Control d'àudio, vídeo, escenografia
 
Gestió dels drets d'imatge, permís per a la gravació de la sessió
 
Proves tècniques i assaig de l'activitat. Alerta! En tots els casos, si és la primera vegada, cal fer les proves prèvies oportunes.


Difusió i inscripció
Difusió i inscripció


Publicitat
* Publicitat
 
* Xarxes socials
Xarxes socials
* Blog / Pàgina web
 
* Twitter (hashtag)
Blog / Pàgina web
* Formulari d'inscripció
 
* Entitats col·laboradores / de suport
Twitter (hashtag)
 
Formulari d'inscripció
 
Entitats col·laboradores / de suport


Serveis i suport
Serveis i suport


Tècnic extern: Formulari de reserva de tècnic extern: Es pot contractar un tècnic extern de suport durant el desenvolupament de l’activitat i sessions de prova prèvies. Per reservar aquest servei cal omplir el següent formulari i indicar el centre de cost i activitat on anirà imputada la despesa.
* Tècnic extern: Es pot contractar un tècnic extern de suport durant el desenvolupament de l’activitat i sessions de prova prèvies. Per reservar aquest servei cal fer la petició a través del Campus Virtual > Comunitat > Infraestructures i Serveis Generals > Reserva d'espais i clicar la pestanya "Peticions de reserva". En el formulari cal especificar que es tracta d'una reserva extraordinària i indicar el centre de cost i activitat on anirà imputada la despesa.
 
* UDUTE: Per assessorament podeu contactar amb la UDUTE a través de l’URespon: Enllaç: http://bit.ly/uduteurespon
UDUTE: Per assessorament podeu contactar amb la UDUTE a través de l’URespon: Enllaç: <nowiki>http://bit.ly/uduteurespon</nowiki>
* UMedia: Per ajuda de logtips, caretes i edició de la gravació (si s’escau) contactar amb UMedia
 
UMedia: Per ajuda de logtips, caretes i edició de la gravació (si s’escau) contactar amb UMedia
 
4
 
Documents de suport
 
• L’activitat Zoom a Moodle: Un cop activat el compte d’usuari UVic al compte corporatiu de la UVic a Zoom ja podem accedir a l’aula virtual i crear l’activitat que ens permetrà gestionar directament les sessions de Zoom.
 
• Com programar una reunió de Zoom Meeting: Si no programem la sessió des de l'aula Moodle, us expliquem el procés de com programar una reunió. Algunes opcions no coincideixen, des del compte de Zoom hi ha més control d’algunes configuracions.
 
• Com programar una sessió de Zoom Webinar: Zoom Webinar és un complement (de pagament mensual) que permet organitzar actes grans sense contacte directe entre el públic assistent i es fa servir per a actes públics de dinàmica semblant a una taula rodona. L’estructura del seminari és més jeràrquica i permet un major control de la sessió per part de l’amfitrió.
 
5
 
Durant l'activitat
 
• Gestió de streaming
 
• Gestió de la gravació


• Gestió de la sessió (amfitrió)
==== Durant l'activitat ====


Helpdesk: canal alternatiu d’atenció als participants en cas d’incidències o dubtes (p.e correu electrònic, telèfon, sessió de Zoom en paral.lel)
* Gestió de streaming
 
* Gestió de la gravació
Documents de suport
* Gestió de la sessió (amfitrió)
 
* Helpdesk: canal alternatiu d’atenció als participants en cas d’incidències o dubtes (p.e correu electrònic, telèfon, sessió de Zoom en paral.lel)
• Eines i recursos de Zoom Meeting: Un cop programada la reunió amb la llicència Zoom Meeting (que és la que té el professorat de la UVic-UCC), ja podrem iniciar la sessió des del nostre compte de Zoom. Descobreix les eines i recursos de què disposes.
 
• Fer votacions amb Zoom: Mentre s’està fent una videconferència amb Zoom es poden llançar fins a 25 enquestes/votacions. T'expliquem com fer-ho.
 
• Eines i recursos de Zoom Webinar: Un cop programada la reunió amb la llicència Zoom Webinar ja podrem iniciar la sessió. Descobreix les eines i recursos de què disposes.
 
• Enregistrament de vídeos a casa: Escenografia i recursos. Per una òptima posada en escena, i especialment si gravem la sessió, cal vetllar per les condicions de la comunicació (escenografia: la disposició dels elements, el vestuari, la il·luminació, etc.)
 
6
 
Després de l'activitat


==== Després de l'activitat ====
• Gestió dels certificats d’assistència, participació...
• Gestió dels certificats d’assistència, participació...


Línia 159: Línia 95:
• Edició i difusió de la gravació
• Edició i difusió de la gravació


Documents de suport
=== Documents de suport ===
 
Consulta la pàgina Zoom del [[Zoom|wiki UVic de Recursos docents]] per consultar els documents de suport d'abans, durant i després de l'activitat.
• Informes d’una videoconferència amb Zoom: Quan hem acabat una videconferència amb Zoom, podem obtenir diferents informes/registres d’aquesta. Podem treure informes d'assistència, resultats de les enquestes fetes durant la sessió, obtenir l'enregistrament i el xat fet en local o al núvol.
 
• Retallar un vídeo amb Avidemux: Quan enregistrem un sessió, és molt probable que vulguem retallar el principi i final, per deixar-lo més polit. Avidemux és un programa lliure d’edició de vídeo disponible al Campus Virtual UVic. Ens permet retallar un vídeo de manera molt senzilla.
 
• Edició de vídeos – OpenShot Video Editor: Quan enregistrem vídeos docents sovint hem de fer una petita edició posterior: retallar el vídeo o posar-hi una careta, per exemple. En aquest article expliquem, a partir de videotutorials, com realitzar una edició de vídeo bàsica.

Revisió de 13:46, 5 ago 2023

En aquest protocol hem volgut informar la comunitat universitària del context general de l’organització d'actes amb component en línia, el detalls que cal tenir en compte i el tipus de suport existent. Parlem d’actes de recerca, de docència, de societat,... No hi ha límit però si que cal tenir en compte que cada activitat ha de disposar d'un comitè organitzador identificat (1 - 5 persones) que es responsabilitzi de la seva gestió integral.

La UVic-UCC té llicència per utilitzar el complement de Zoom Webinar de fins a 500 participants per organitzar esdeveniments institucionals en format de taula rodona. Zoom Webinar permet obrir actes grans a persones assistents que no tenen identificació, amb possibilitat d’inscripció prèvia i seguiment de participació.

Consulta la comparació (en castellà) entre meetings i webinars de Zoom.

Si t’interessa utilitzar aquest complement, sol·licita-ho a https://bit.ly/uduteurespon. La UDUTE us pot donar assessorament i formació al llarg de tot el procés.

Escenaris i plantejaments recomanats

Activitat d'un col·lectiu acadèmic ja definit (p.e. titulació, centre docent, assignatura)

  • Si ja hi ha aula Moodle d'aquest col·lectiu, es pot organitzar de forma autònoma en aquell espai.
  • Alerta. Si hi haurà participació d'alguna persona externa ja identificada, p.e. un ponent, cal definir una reunió Zoom sense autenticació UVic/UMedicina i enviar l'enllaç a la persona interessada.
  • Tipus de gestió: Autònom

Activitat d'un col·lectiu emergent UVic (p.e. voluntariat, rugbi, castells)

  • Convé definir aquest col·lectiu i establir una aula Moodle Ubiqua / Grup de treball per atendre les seves necessitats.
  • Tipus de gestió: Autònom

Activitat oberta

  • Una activitat oberta és una activitat amb participació (de públic) de persones que no tenen perfil ni @uvic.cat ni @umedicina.cat
  • Generalment, les activitats obertes seran en format Webinar però si es fa en format Meeting serà important disposar d'un amfitrió format per controlar micros, etc. La UVic disposa d’una llicència Zoom Webinar de fins a 1000 participants. Es facilitaran les dades d’accés a l’equip intern per a la programació de la sessió.
  • Cal fer un procés d'inscripció a Zoom, per evitar el trolling i poder fer un seguiment adequat.
  • És una sessió aïllada amb horari específic, p.e. una xerrada.
  • Tipus de gestió: Comitè organitzador per a la programació de la sessió de Zoom (i per a la gestió de l’acte si s’escau: PAS, PDI hàbil). Alternativament, amb tècnic extern (només per a la gestió durant la sessió i la corresponent sessió de prova).

Activitat amb inscripció pagada

Cal fer un procés d'inscripció a Zoom, per evitar el trolling i poder fer un seguiment adequat.

  • Si la inscripció és de pagament caldrà carregar els inscrits a la plataforma Zoom amb el següent format: Fitxer csv (correu electrònic,nom,cognom). Per descarregar-te la plantilla consulta l’ajuda de Zoom. Es recomana que en la pàgina d’inscripció s’informi que un cop formalitzada/pagada la inscripció rebran un correu electrònic automàtic de Zoom amb l'enllaç per accedir-hi.
  • Recomanem que aquestes activitats siguin en format webinar (el format meeting no permet importar un fitxer amb els inscrits). La UVic disposa d’una llicència Zoom Webinar de fins a 1000 participants. Es facilitaran les dades d’accés a l’equip intern per a la programació de la sessió.
  • Seguir les recomanacions d’Activitat oberta o Activitat complexa, segons correspongui.

Activitat complexa (amb diverses sessions concurrents o seqüencials)

  • Convé disposar d'un equip de suport format. Helpdesk. (PAS, PDI hàbil)
  • Tipus de gestió: Comitè organitzador per a la programació de la sessió de Zoom (i per a la gestió de l’acte si s’escau: PAS, PDI hàbil). Alternativament, amb tècnic extern (només per a la gestió durant la sessió).

Activitat híbrida amb participació externa (amb un grup focal presencial i participació en línia a la vegada)

  • Cal fer un procés d'inscripció a Zoom, per evitar el trolling i poder fer un seguiment adequat.
  • Seguir les recomanacions d’Activitat oberta o Activitat complexa segons correspongui.
  • Tipus de gestió: Comitè organitzador per a la programació de la sessió de Zoom (i per a la gestió de l’acte si s’escau: PAS, PDI hàbil). Per a la gestió de l’activitat convé contractar un tècnic extern.

Llista de control

Abans de l'activitat

Decisions prèvies

  • Identificar si es vol utilitzar el Zoom Meeting o el Zoom Webinar: consulta la comparativa de Zoom per veure les diferents funcionalitats
  • Esquema detallat de l'activitat (guió de l’acte)
  • Identificació de l'equip gestor

Logística

  • Helpdesk
  • Altres espais online? (Moodle)
  • Reserva i preparació d'entorn físic (Espais UVic). Horari i disponibilitat
  • Programació de la sessió Zoom: amb o sense inscripció
  • Diapositives, caretes, logos
  • Control d'àudio, vídeo, escenografia
  • Gestió dels drets d'imatge, permís per a la gravació de la sessió
  • Proves tècniques i assaig de l'activitat. Alerta! En tots els casos, si és la primera vegada, cal fer les proves prèvies oportunes.

Difusió i inscripció

  • Publicitat
  • Xarxes socials
  • Blog / Pàgina web
  • Twitter (hashtag)
  • Formulari d'inscripció
  • Entitats col·laboradores / de suport

Serveis i suport

  • Tècnic extern: Es pot contractar un tècnic extern de suport durant el desenvolupament de l’activitat i sessions de prova prèvies. Per reservar aquest servei cal fer la petició a través del Campus Virtual > Comunitat > Infraestructures i Serveis Generals > Reserva d'espais i clicar la pestanya "Peticions de reserva". En el formulari cal especificar que es tracta d'una reserva extraordinària i indicar el centre de cost i activitat on anirà imputada la despesa.
  • UDUTE: Per assessorament podeu contactar amb la UDUTE a través de l’URespon: Enllaç: http://bit.ly/uduteurespon
  • UMedia: Per ajuda de logtips, caretes i edició de la gravació (si s’escau) contactar amb UMedia

Durant l'activitat

  • Gestió de streaming
  • Gestió de la gravació
  • Gestió de la sessió (amfitrió)
  • Helpdesk: canal alternatiu d’atenció als participants en cas d’incidències o dubtes (p.e correu electrònic, telèfon, sessió de Zoom en paral.lel)

Després de l'activitat

• Gestió dels certificats d’assistència, participació...

• Missatges de seguiment dels assistents i no assistents (configurable amb el Zoom Webinar)

• Edició i difusió de la gravació

Documents de suport

Consulta la pàgina Zoom del wiki UVic de Recursos docents per consultar els documents de suport d'abans, durant i després de l'activitat.