Accions

Edició d'imatges: diferència entre les revisions

De Recursos docents

Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
 
(Hi ha 12 revisions intermèdies del mateix usuari que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
{{Template:EdicioMaterial}}
{{Template:EdicioMaterial}}Sovint tenim una imatge que volem fer servir però primer cal reeditar-la per retallar-la, comprimir-la, girar-la, etc. Aquestes opcions estan a l'abast del professorat sense excessiva complicació. Hi ha un gran nombre de programes i plataformes que faciliten aquestes operacions.
=== Què és ===
[[Fitxer:Church-2608425 640.jpg|esquerra]]
Tota la informació digitals és codi, i les imatges també.  


Els fitxers d'imatges poden tenir diferents orígens (captures de pantalla, fotografies, generació amb programes específics, descàrrega d'Internet) i la seva fàcil inclusió en documents digitals (documents de text, presentacions de diapositives, pàgines web, continguts interactius) fa que necessitem gestionar correctament tant la mida com la qualitat, vetllant sempre pel correcte ús legal dels mateixos.
=== Programes i plataformes de manipulació senzilla d'imatges ===


=== Què podem fer ===
* [https://www.irfanview.com/ Irfanview] és un editor gratuït fàcil de fer servir, però només disponible per a ordinadors amb sistema operatiu Windows.
* [https://www.xnview.com/en/ Xnview] és una bona alternativa.
* [https://www.online-convert.com/ Online Convert] permet convertir entre formats diversos fitxers multimèdia, no limitant-se a imatges.
* Consulta l'article UDUTE sobre [https://mon.uvic.cat/udute/compressio-per-a-pagines-web/ Compressió per a pàgines web].


* [https://mon.uvic.cat/udute/insercio-dimatges-a-les-aules-virtuals/ Trobar imatges lliures per a les aules virtuals]
=== Programes d'edició per capes ===
* [https://mon.uvic.cat/udute/compressio-per-a-pagines-web/ Compressió per a pàgines web]
 
* El programa lliure més complet és [https://www.gimp.org/ GIMP] (GNU Image Manipulation Program), que podem descarregar i instal·lar al nostre propi ordinador.
* Probablement la plataforma en línia més completa i fàcil de fer servir és [https://www.canva.com/ Canva], que té una versió gratuïta potent i una versió de pagament espectacular. (La versió professional està disponible sense cost per a docents d'escoles primàries i secundàries.) Canva permet importar imatges pròpies i també disposa d'una biblioteca de recursos propis que podem integrar a les nostres creacions.
* Una alternativa a Canva que fa servir el mateix tipus de desplegament en línia és [https://www.visme.co/ Visme].
* [https://pixlr.com/ Pixlr] és editor en línia amb moltes opcions però sense la biblioteca de recursos de Visme i Canva. 


=== Altres informacions i ajudes d'interès ===
=== Altres informacions i ajudes d'interès ===


* La Biblioteca de la UVic-UCC, juntament amb l'assessor legal de la UVic-UCC, ha elaborat diferents [https://www.uvic.cat/biblioteca/recerca/propietat-intel%C2%B7lectual ajudes i documents] que ens indiquen què hem de tenir en compte sobre aquest àmbit.
* Actualment (octubre 2023) UMèdia està preparant un curs autoformatiu per aprendre les gestions bàsiques de l'edició d'imatges.
* UMèdia està preparant un curs autoformatiu per aprendre les gestions bàsiques de l'edició d'imatges.

Revisió de 16:15, 8 oct 2023

Sovint tenim una imatge que volem fer servir però primer cal reeditar-la per retallar-la, comprimir-la, girar-la, etc. Aquestes opcions estan a l'abast del professorat sense excessiva complicació. Hi ha un gran nombre de programes i plataformes que faciliten aquestes operacions.

Programes i plataformes de manipulació senzilla d'imatges

  • Irfanview és un editor gratuït fàcil de fer servir, però només disponible per a ordinadors amb sistema operatiu Windows.
  • Xnview és una bona alternativa.
  • Online Convert permet convertir entre formats diversos fitxers multimèdia, no limitant-se a imatges.
  • Consulta l'article UDUTE sobre Compressió per a pàgines web.

Programes d'edició per capes

  • El programa lliure més complet és GIMP (GNU Image Manipulation Program), que podem descarregar i instal·lar al nostre propi ordinador.
  • Probablement la plataforma en línia més completa i fàcil de fer servir és Canva, que té una versió gratuïta potent i una versió de pagament espectacular. (La versió professional està disponible sense cost per a docents d'escoles primàries i secundàries.) Canva permet importar imatges pròpies i també disposa d'una biblioteca de recursos propis que podem integrar a les nostres creacions.
  • Una alternativa a Canva que fa servir el mateix tipus de desplegament en línia és Visme.
  • Pixlr és editor en línia amb moltes opcions però sense la biblioteca de recursos de Visme i Canva.

Altres informacions i ajudes d'interès

  • Actualment (octubre 2023) UMèdia està preparant un curs autoformatiu per aprendre les gestions bàsiques de l'edició d'imatges.