Accions

Edició d'imatges: diferència entre les revisions

De Recursos docents

Cap resum de modificació
 
(Hi ha 2 revisions intermèdies del mateix usuari que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
{{Template:EdicioMaterial}}
{{Template:EdicioMaterial}}Sovint tenim una imatge que volem fer servir però primer cal reeditar-la per retallar-la, comprimir-la, girar-la, etc. Aquestes opcions estan a l'abast del professorat sense excessiva complicació. Hi ha un gran nombre de programes i plataformes que faciliten aquestes operacions.
=== Què és ===
[[Fitxer:Church-2608425 640.jpg|esquerra]]
Els fitxers d'imatges poden tenir diferents orígens (captures de pantalla, fotografies, generació amb programes específics, descàrrega d'Internet) i la seva fàcil inclusió en documents digitals (documents de text, presentacions de diapositives, pàgines web, continguts interactius) és un recurs àgil a l'hora d'explicar un tema o il·lustrar continguts. Cal gestionar correctament tant la mida com la qualitat, vetllant sempre per l'ús legítim de les imatges, observant els drets intel·lectuals.  


=== Què podem fer ===
=== Programes i plataformes de manipulació senzilla d'imatges ===


*[https://mon.uvic.cat/udute/compressio-per-a-pagines-web/ Compressió per a pàgines web]
* [https://www.irfanview.com/ Irfanview] és un editor gratuït fàcil de fer servir, però només disponible per a ordinadors amb sistema operatiu Windows.
* [https://mon.uvic.cat/udute/insercio-dimatges-a-les-aules-virtuals/ Trobar imatges lliures per a les aules virtuals]
* [https://www.xnview.com/en/ Xnview] és una bona alternativa.
* [https://www.online-convert.com/ Online Convert] permet convertir entre formats diversos fitxers multimèdia, no limitant-se a imatges.
* Consulta l'article UDUTE sobre [https://mon.uvic.cat/udute/compressio-per-a-pagines-web/ Compressió per a pàgines web].


[[Fitxer:DALL·E 2023-10-07 20.44.50 - a stained glass window depicting a cat.png|alt=Stained glass cat (DALL·E 2)|miniatura|Stained glass cat (DALL·E 2)]]
=== Programes d'edició per capes ===
=== Creació d'imatges amb intel·ligència artificial ===
 
Recentment, han aparegut les primeres plataformes amb portal públic de creació d'imatges en resposta a unes peticions ("prompts" en anglès) de la persona usuària. Les imatges resultants - i es poden crear en poc temps moltes imatges alternatives - seran generalment lliures de drets. Per exemple, la imatge a la dreta és un dels resultats de la petició "a stained glass window depicting a cat" enviada a Dall·E 2 (https://openai.com/dall-e-2).
* El programa lliure més complet és [https://www.gimp.org/ GIMP] (GNU Image Manipulation Program), que podem descarregar i instal·lar al nostre propi ordinador.
* Probablement la plataforma en línia més completa i fàcil de fer servir és [https://www.canva.com/ Canva], que té una versió gratuïta potent i una versió de pagament espectacular. (La versió professional està disponible sense cost per a docents d'escoles primàries i secundàries.) Canva permet importar imatges pròpies i també disposa d'una biblioteca de recursos propis que podem integrar a les nostres creacions.
* Una alternativa a Canva que fa servir el mateix tipus de desplegament en línia és [https://www.visme.co/ Visme].
* [https://pixlr.com/ Pixlr] és editor en línia amb moltes opcions però sense la biblioteca de recursos de Visme i Canva.


=== Altres informacions i ajudes d'interès ===
=== Altres informacions i ajudes d'interès ===


* La Biblioteca de la UVic-UCC, juntament amb l'assessor legal de la UVic-UCC, ha elaborat diversos [https://www.uvic.cat/biblioteca/recerca/propietat-intel%C2%B7lectual documents] que ens indiquen què hem de tenir en compte pel que fa al dret intel·lectual i l'ús legítim d'imatges.
* Actualment (octubre 2023) UMèdia està preparant un curs autoformatiu per aprendre les gestions bàsiques de l'edició d'imatges.
* UMèdia està preparant un curs autoformatiu per aprendre les gestions bàsiques de l'edició d'imatges.

Revisió de 16:15, 8 oct 2023

Sovint tenim una imatge que volem fer servir però primer cal reeditar-la per retallar-la, comprimir-la, girar-la, etc. Aquestes opcions estan a l'abast del professorat sense excessiva complicació. Hi ha un gran nombre de programes i plataformes que faciliten aquestes operacions.

Programes i plataformes de manipulació senzilla d'imatges

  • Irfanview és un editor gratuït fàcil de fer servir, però només disponible per a ordinadors amb sistema operatiu Windows.
  • Xnview és una bona alternativa.
  • Online Convert permet convertir entre formats diversos fitxers multimèdia, no limitant-se a imatges.
  • Consulta l'article UDUTE sobre Compressió per a pàgines web.

Programes d'edició per capes

  • El programa lliure més complet és GIMP (GNU Image Manipulation Program), que podem descarregar i instal·lar al nostre propi ordinador.
  • Probablement la plataforma en línia més completa i fàcil de fer servir és Canva, que té una versió gratuïta potent i una versió de pagament espectacular. (La versió professional està disponible sense cost per a docents d'escoles primàries i secundàries.) Canva permet importar imatges pròpies i també disposa d'una biblioteca de recursos propis que podem integrar a les nostres creacions.
  • Una alternativa a Canva que fa servir el mateix tipus de desplegament en línia és Visme.
  • Pixlr és editor en línia amb moltes opcions però sense la biblioteca de recursos de Visme i Canva.

Altres informacions i ajudes d'interès

  • Actualment (octubre 2023) UMèdia està preparant un curs autoformatiu per aprendre les gestions bàsiques de l'edició d'imatges.