Vídeo
De Recursos docents
Edició de material
- Imatge institucional
- Propietat intel·lectual
- Edició plantilla institucional
- Imatges
- Vídeo
- Medial
- Enregistrar amb webcam
- Enregistrar amb MediaLecture
- Editar amb Medial
- Moodle i Medial
- Gravar vídeo d'estudiants a Moodle
- Enregistrar amb Screencastify
- OpenShot Video Editor
- Emmascarar amb OpenShot
- Retallar amb Avidemux
- Enregistrar MS PowerPoint
- Incrustar videos Medial al wiki Recursos docents
- Àudio
Què és
El vídeo és un recurs que cada vegada s'utilitzarà més en la nostra docència.
Què podem fer i com
Enregistrar
- Enregistrament de vídeos a casa. Escenografia i recursos: consells sobre escenografia (la disposició dels elements, el vestuari, la il·luminació, etc.) per l’enregistrament de vídeos des de casa
- Grabación de clips de vídeo en un ordenador portátil: comparativa de quatre programes accessibles i populars per a l’enregistrament de vídeos (Screencastify, Screencast-o-matic, Nimbus i Loom)
- Com utilitzar Screencastify per enregistrar vídeos: explicació de com instal·lar i utilitzar aquest programa que permet fer vídeos de manera gratuïta de fins a 5 minuts
- [enregistrar àudio en un MS PowerPoint]: com afegir un àudio i/o enregistrament de càmera web en un document MS PowerPoint i esportar-ho en format vídeo
- MS Teams: com combinar les opcions de compartir la pantalla i d’enregistrar una videotrucada per fer un vídeo (que es pot fer servir com a material docent)
- Enregistrament de vídeos – OBS Studio: explicació de com configurar aquest programa per enregistrar, fer streaming i editar vídeos
- Loom (llicències educatives). En les darreres setmanes (maig del 2020), Loom ha posat a disposició dels docents universitaris llicències professionals de manera gratuïta.
Editar
- Retallar un vídeo amb Avidemux. Aquest programa està disponible a les Aplicacions virtualitzades.
- Edició de vídeos – OpenShot Video Editor: explicació de com retallar, unir dos clips, afegir una careta d’inici i de fi, i exportar un vídeo amb aquest programa.
- Emmascarar una part d’un vídeo amb OpenShot. Article que explica com pixelar una part d'un vídeo amb l'editor OpenShot.
Allotjar
Una vegada tinguem el vídeo preparat, l’hem de posar en algun lloc perquè es pugui visualitzar. A les aules Moodle hi hauria la possibilitat de penjar-lo com a recurs, però aquesta opció no és gens recomanable. (Els vídeos ocupen molta memòria, dificultant la còpia i la restauració de l’aula, es carreguen lentament, i només estan disponibles d’entrada a l’aula on els hem compartit).
Per això, és preferible allotjar el vídeo en algun repositori des d’on el puguem enllaçar. Us en suggerim tres:
- Medial: l'eina institucional de gestió de vídeos de la UVic-UCC
- MS Stream: és l’espai de MS Office 365 de vídeos en el núvol. Si enregistrem un vídeo des de MS Teams, directament s’allotjarà a MS Stream
- YouTube
- MS OneDrive: és l’espai de MS Office 365 de documents en el núvol
Compartir
- Compartir un vídeo a l’aula virtual: explicació de com obtenir l’enllaç a un vídeo allotjat a MS Stream o a MS OneDrive per poder-lo incloure a l’aula.
- WeTransfer: programa gratuït per enviar vídeos sense topar amb els límits de fitxers adjunts del correu electrònic.
Altres informacions i ajudes d'interès
També poden ser interessants aquests altres recursos relacionats amb els vídeos:
- Plantilles de caretes de vídeos: document MS PowerPoint amb la base per elaborar la careta d’inici i la de finalització d’un vídeo. Cal exportar cada diapositiva com a imatge.
- Plantilla d’inici de sessions Zoom: recomanacions a compartir a l’inici d’una sessió amb Zoom
- Plantilla d’inici de sessions MS Teams: recomanacions a compartir a l’inici d’una sessió amb MS Teams
- Aplicacions virtualitzades: com s’utilitzen les aplicacions virtualitzades a la UVic-UCC
- Com limitar els permisos en les reunions de MS Teams. D’aquesta manera, els participants no poden apagar els micròfons de la resta ni compartir la seva pantalla.
- Com emmascarar una part d'un vídeo amb OpenShot. Vídeo tutorial de com pixelar un fragment d'un vídeo que no volem que es vegi amb l'editor OpenShot. Aquest programa el podem trobar dins de les aplicacions virtualitzades del Campus Virtual.