Edició d'imatges
De Recursos docents
- Imatge institucional
- Propietat intel·lectual
- Edició plantilla institucional
- Imatges
- Vídeo
- Medial
- Enregistrar amb webcam
- Enregistrar amb MediaLecture
- Editar amb Medial
- Moodle i Medial
- Gravar vídeo d'estudiants a Moodle
- Enregistrar amb Screencastify
- OpenShot Video Editor
- Emmascarar amb OpenShot
- Retallar amb Avidemux
- Enregistrar MS PowerPoint
- Incrustar videos Medial al wiki Recursos docents
- Àudio
Què és
Els fitxers d'imatges poden tenir diferents orígens (captures de pantalla, fotografies, generació amb programes específics, descàrrega d'Internet) i la seva fàcil inclusió en documents digitals (documents de text, presentacions de diapositives, pàgines web, continguts interactius) és un recurs àgil a l'hora d'explicar un tema o il·lustrar continguts. Cal gestionar correctament tant la mida com la qualitat, vetllant sempre per l'ús legítim de les imatges, observant els drets intel·lectuals.
Què podem fer
Trobar imatges lliures
Trobar imatges adequades per incloure als nostres documents, i difondre'ls, és una tasca important per als equips docents.
Si la imatge és de creació pròpia, podem fer-la servir lliurament en la majoria de casos. Si la imatge conté retrats de persones, especialment de menors d'edat, no la podrem fer servir, sense el permís de les persones implicades o de tutors/es.
En molts casos, per manca de temps i per la qualitat de la imatge, l'equip docent decideix fer servir alguna imatge trobada a la web. En aquests casos cal anar amb compte, perquè moltes imatges que trobem a la web tenen llicències que restringeixen el seu ús per tercers. La situació es complicada perquè els portals d'imatges que trobem a la web tenen seccions d'imatges amb drets diferents: de domini públic, d'ús lliure amb atribució, d'ús amb pagament, etc. Dit això, fem constar a continuació alguns dels portals més útils l'any 2023. Hem il·lustrat alguns dels portals amb una imatge procedent del mateix.
Unsplash
Milers de fotos de gran qualitat. Cal triar l'opció Free del menú "License" per trobar imatges gratuïtes sense restriccions d'ús d'atribució i pagament.
Pexels
Milers de fotos i vídeos d'ús lliure, sense restriccions d'ús d'atribució i pagament.
Pixabay
Pixabay ofereix diversos tipus de mèdia: fotos, il·lustracions, vectors, vídeos, música, efectes de so, GIFs. La llicència Pixabay permet la republicació individual sense restriccions d'ús d'atribució i pagament. Cal anar amb compte peruè les primeres files de les gal·leries són generalment imatges comercials.
Old Book Illustrations
https://www.oldbookillustrations.com/
És una gran col·lecció de dibuixos de domini públic dels segles XVIII, XIX i XX.
Rawpixel
Cal prestar atenció als drets de les imatges. Hi ha filtres Free i Publc domain.
Heritage Library
https://www.heritagetype.com/pages/free-vintage-illustrations
Milers d'images retro lliures de copyright.
Public Domain Vectors
https://publicdomainvectors.org/
Les imatges vectorials són escalables sense pèrdua de resolució. Molt útils per a icones i imatges fetes de línies rectes i corbes.
Public Domain Archive
https://publicdomainarchive.com/
Col·leccions d'imatges fotogràfiques de domini públic.
Wikimedia Commons
https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page
Una base de dades enorme d'imatges reutilitzables. La gran majoria requereixen la inclusió de la llicència i l'atribuci.ó
Public Domain Pictures
https://www.publicdomainpictures.net/
Milers de fotos de domini públic, moltes d'estil retro. Algunes fotos comercials també.
Flickr Commons
https://www.flickr.com/commons
Semblant a Wikimedia Commons. Un portal creat per preservar les fotos de Flickr. Cal comprovar la llicència de cada foto que vulguis reutilitzar.
Negative Space
Milers de fotos de domini públic.
Freepik
Tot i el nom, molts dels fitxers no són gratuïts. Cal prestar atenció als filtres per trobar recursos no comercials.
Free Images
Un portal amb diferents tipus de fitxer (fotos, vectors, icones, etc.). Cal prestar atenció als recursos gratuïts i evitar les opcions comercials.
Font Awesome
Font Awesome icons are the icons that Moodle uses. Not all of them are free but they are elegant.
Google Image Search
https://www.google.com/advanced_image_search
La cerca avançada d'imatges de Google té diversos filtres. L'últim filtre és de drets d'ús i es pot cercar imatges amb llicència Creative Commons. En tot cas, cal comprovar els resultats per si hi ha algun error d'indexació.
Creació d'imatges amb intel·ligència artificial
Recentment, han aparegut les primeres plataformes amb portal públic de creació d'imatges en resposta a unes peticions ("prompts" en anglès) de la persona usuària. Les imatges resultants - i es poden crear en poc temps moltes imatges alternatives - seran generalment lliures de drets. Per exemple, la imatge a la dreta és un dels resultats de la petició "a stained glass window depicting a cat" enviada a Dall·E 2 (https://openai.com/dall-e-2).
Altres informacions i ajudes d'interès
- La Biblioteca de la UVic-UCC, juntament amb l'assessor legal de la UVic-UCC, ha elaborat diversos documents que ens indiquen què hem de tenir en compte pel que fa al dret intel·lectual i l'ús legítim d'imatges.
- UMèdia està preparant un curs autoformatiu per aprendre les gestions bàsiques de l'edició d'imatges.