Insígnies
De Recursos docents
- Plataformes Moodle
- Autovaloració de l'aula
- Tauler
- Icones
- Configuració aula
- Blocs laterals
- Imatge de curs
- Activitats i recursos
- Editor Tiny
- Editor ATTO
- Compartir recursos
- Notificacions
- Usos de qüestionaris
- Text multilingüe
- Grups
- Missatges del professorat
- Sharing Cart
- SEB
- Detector de plagi
- Restriccions d'accés
- Importar
- Restaurar
- Paràmetres comuns
- Activitats furtives
- Canviar dates
- Manual de Moodle
Què és
Les insígnies digitals (open badges) són credencials que donen fe d’accions diverses: l’adquisició d’uns coneixements o d’una competència, la finalització d’una activitat, el domini d’un programari o fins i tot el reconeixement d’una qualitat, i en qualsevol cas avaluen una experiència amb cert valor educatiu per a l’individu.
La particularitat de les insígnies és que permeten acreditar, a través d’un document digital emès per una entitat, una gamma d’habilitats especialitzades que en entorns d’aprenentatge tradicionals sovint passarien desapercebudes.
Com es crea una insígnia
Les insígnies de la UVic-UCC es creen sota l’estàndard Mozilla Open Badges (des de 2017 IMS Open Badges). Open Badge Factory (OBF) és la plataforma independent d’insígnies que fem servir a la UVic-UCC.
Es diferencien 2 tipologies d’insígnies: formatives i socials.
- Formatives: reconeixen assoliments acadèmics, com la superació d’un curs, l’excel·lència en una assignatura,...
- Socials: destaquen contribucions a la comunitat universitària o accions en àmbits no acadèmics, com ara la participació en activitats culturals, esportives, voluntariat o lideratge estudiantil.
El peticionari de la insígnia es responsabilitza de l’atorgament, la gestió i l'ús adequat de la mateixa, així com la qualitat de l’activitat relacionada (curs, esdeveniment, activitat, ...) i el compliment dels criteris definits per a la seva concessió.
Consulta el marc d’actuació que estableix criteris per a l'ús de noves insígnies a la universitat, acompanyar als responsables en la seva creació i assegurar que compleixin amb els criteris de qualitat de la UVic-UCC.
Si vols sol.licitar una insígnia cal que formalitzis la sol.licitud a través de l'URespon.
Com s'emet una insígnia
Un cop creades, hi ha diverses maneres d'emetre insígnies:
- De manera manual.
- De manera automàtica.
- Mitjançant un formulari de petició que omple el propi receptor.
- Mitjançant "milestones": el receptor ha d'obtenir altres insígnies que sumen a la insígnia “milestone”.
D’aquestes opcions, a la UVic-UCC es fa servir actualment:
- Manual: enviament d'un correu electrònic a cada un dels participants.
- Automàtic: a través del plugin Moodle per a Open Badge Factory vinculant l’assignació a la compleció d’un curs, d’unes activitats determinades, en funció d’un calendari o d’una nota mínima assolida.
Com s'utilitza una insígnia
La persona que ha aconseguit una insígnia necessita una “motxilla digital”, un espai on recopilar les insígnies que vagi adquirint. La UVic-UCC ha optat per Open Badge Passport (https://openbadgepassport.com/), que té una integració òptima amb Open Badge Factory, el gestor d’insígnies que s’utilitza per emetre les nostres insígnies.
Qualsevol persona pot crear-se un usuari i importar-hi insígnies que estiguin creades sota el paraigua de l'estàndard Open Badges. És recomanable que a l'hora de crear la motxilla s’utilitzi el correu electrònic de la UVic-UCC, ja que altrament no ho reconeixerà com el mateix usuari receptor de les insígnies. Un cop creat el compte personal, a la pàgina d’inici l’usuari trobarà la insígnia que ha obtingut, pendent d’acceptar i tota una sèrie d’opcions per fer visible o compartir la insígnia amb tercers.
Si es fa pública la insígnia, es pot compartir a qualsevol lloc:
- Al perfil de LinkedIn apareixerà a l’apartat de certificacions.
- X / Twitter.
- Facebook o altres perfils digitals: Researchgate, Academia.edu, ORCID, etc.
- Web / blog personal.
- Firma de correu electrònic.