Aprenentatge basat en recerca (ABR)
De Recursos docents
- El model
- Conceptes
- Treball en grup
- Metodologies docents
Què és
A mitjans del segle XX, el moviment de la pedagogia per projectes i l’ensenyament basat en problemes (PBL) van donar lloc a una metodologia relacionada, l'aprenentatge basat en recerca (ABR), un enfocament que integra la investigació en el procés d’aprenentatge. De manera semblant a altres metodologies modernes, es basa en l'aprenetatge actiu, o sigui, en un procés que fomenta el protagonisme de l'estudiant. Alguns estudiants prosperen en la classe magistral, amb escoltar i prendre apunts, però molts necessiten aplicar el seu coneixement per poder assolir nous coneixements. L'ABR és una metodologia activa que incorpora els últims avenços d'un determinat camp d'investigació als continguts i les activitats de l'assignatura i guarda certa relació amb l'Estudi de casos.
Aquest enfocament didàctic connecta l’aprenentatge amb la recerca en el context d’una classe. És compatible amb altres metodologies com, per exemple, l'Aprenentatge Basat en Projectes i fa ús del mètode científic (observació, hipòtesis, experimentació i anàlisi) per generar coneixement. Es tracta de fer recerca a l'aula, de vegades amb mostres reduïdes.
Què hem de tenir en compte
En primer lloc, l’exigència de temps és un factor rellevant. L’aprenentatge basat en la recerca requereix un procés llarg i detallat, que implica definir una pregunta investigable, recopilar informació, analitzar dades i presentar conclusions. Aquest procés pot resultar complicat en contextos educatius amb horaris ajustats o currículums densos, on pot ser difícil trobar prou espai per desenvolupar una recerca en profunditat.
Un altre desafiament és la capacitat dels estudiants per gestionar l’autonomia. L’aprenentatge basat en la recerca requereix que els estudiants siguin proactius, organitzats i capaços d’autogestionar el seu procés d’aprenentatge. En el cas d’estudiants més joves o poc habituats a treballar de manera independent, aquesta metodologia pot resultar a la desmotivació.
El rol del professorat també pot ser un aspecte crític. Aquest mètode exigeix que el docent adopti un paper de guia o facilitador, en lloc de transmetre coneixements de manera directa. Això pot ser un repte per a alguns professors que no estan formats o acostumats a aquest tipus d’enfocament pedagògic. A més, dissenyar i supervisar processos d’investigació adaptats a cada grup pot resultar complex i consumir molt temps.
El professorat ha de canviar la seva posició tradicional com a transmissor de coneixements i assumir un paper de mentor que acompanya l'estudiant en el procés d'investigació. Això requereix habilitats específiques, com saber fer preguntes que estimulin el pensament crític, donar suport sense intervenir excessivament, i ajudar els estudiants a desenvolupar la seva autonomia. A més, el professorat ha de ser capaç de gestionar les expectatives i la motivació dels estudiants. En un procés d’investigació, és normal que hi hagi moments de frustració o dificultat, especialment quan els resultats no són clars o quan els estudiants es troben amb obstacles inesperats. El professorat ha de mantenir un equilibri entre oferir suport i permetre que els alumnes superin aquests reptes per si mateixos, fomentant així la seva capacitat de resiliència i autonomia.
Un altre repte és la possible desorientació dels estudiants, especialment aquells sense experiència en investigació. El fet d’haver de definir les pròpies preguntes de recerca i desenvolupar tot el procés de manera independent pot ser massa exigent per a molts estudiants. La manca d’orientació clara en algunes etapes pot generar confusió i inseguretat, especialment en aquells que no estan acostumats a gestionar el seu propi aprenentatge.
Altres informacions i ajudes d'interès
La metodologia que es descriu en aquesta pàgina és a tall informatiu. No és ni una recomanació ni una obligació fer servir aquesta metodologia. Les activitats docents formen part de la responsabilitat dels equips docents, sota la supervisió de la coordinació de titulació i d'acord amb les pautes generals marcades pel Model de formació de la UVic-UCC.
- Acompanya't de les metodologies d'ensenyament-aprenentatge de la UPF. ABR (vídeo de 5:55 minuts, Universitat Pompeu Fabra)
- Anderson, C. W., & Phelan, D. J. (2000). "Case studies: A strategy for inquiry-based learning." Journal of College Science Teaching, 29(4), 248-253.
- Herrington, J., & Oliver, R. (2000). "An instructional design framework for authentic learning environments." Educational Technology Research and Development, 48(3), 23-48.
- Gibson, W., & Jenkins, D. (2016). "Research-based learning in higher education: The case for a pedagogy of inquiry." Journal of Education for Teaching, 42(1), 7-23.
- Brew, A. (2006). "Research and Teaching: Beyond the Divide." Palgrave Macmillan.
- Mills, G. E. (2003). "Action Research: A Guide for the Teacher Researcher." Pearson.